FAQ vanliga frågor - Kontaktlinser

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om kontaktlinser.

Frågor

Kontaktlinser & Användandet

Linsskötsel & Tips

Svar

Varför ska jag beställa från Favoptic?

* Låga priser
* Snabb leverans till din brevlåda
* Enkelt och tryggt
* Inget krångel med recept

Upp

Får jag samma produkt från Favoptic som hos optikern?

Givetvis. Favoptic köper in linsprodukterna från samma leverantörer som optikern gör och du får alltid originallinser i orginalförpackning.

Upp

Kontaktlinser & Användandet

Vad är baskurva / BC/ radius?

Det är ett mått på linsens kupighet. Det är viktigt att du har ett mått som passar just dina ögon, annars kan linsen tendera att falla ut alternativt suga fast mot ögat onödigt mycket. Baskurvan hittar du på dina gamla linsförpackningar eller på ditt recept från optikern.

Upp

Vad är diameter / DIA?

Det är ett mått på linsens storlek. Diametern hittar du på dina gamla linsförpackningar eller på ditt recept från optikern.

Upp

Vad är cylinder respektive axel?

Cylinder står för den uppmätbara astigmatismen (brytningsfelet). Axelläget anger på vilken ledd brytningsfelet uppmätts. Dessa värden hittar du på dina gamla förpackningar eller på ditt recept från optiker. Har du några frågor kring dessa värden, kontakta gärna Kundsupport.

Upp

Vad är toriska linser / toric?

Det är en linstyp som korrigerar en viss typ av brytningsfel som kallas astigmatism. Se cylinder ovan.

Upp

Vilka linsuppgifter/parametrar behöver jag för att kunna beställa?

De uppgifter du behöver veta är linsernas styrka och baskurva samt vilket linsmärke du använder sedan tidigare.

Upp

Vart hittar jag de parametrar jag behöver för att beställa linser?

Du hittar dina parametrar på receptet från optikern och på dina linsförpackningar. De uppgifter som är angivna är styrka, baskurva, tillverkare och linstyp. Om du har några frågor angående dina linsuppgifter så kontakta gärna vår Kundsupport.

Upp

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett synfel som oftast orsakas av en ojämn hornhinna. Denna ojämnhet resulterar i att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. Astigmatism kan korrigeras med hjälp av toriska linser.

Upp

Vad är Dygnet Runt-linser?

Det är linser som du inte behöver ta ut när du sover. Dygnet Runt-linser kallas även för syregenomsläppliga linser och släpper igenom betydligt mer syre än ett par vanliga linser och förser därför ögonen med det syre de behöver. För att säkerställa att din hornhinna inte skadas av dygnet- runt bruket måste dessa linsbärare absolut kontrollera sina ögon mycket regelbundet.

Upp

Är Eye-Q, Bioflex och Optimedics 55 samma lins som Biomedics 55?

Ja. Eye-Q, Bioflex, Optimedics 55 är helt identiska med Biomedics 55 som är orginalnamnet. Orsaken till att de benämns olika är att flera optikerkedjor väljer att byta namn och förpackning för sälja den som eget varumärke. På Favoptic köper du linsen som Biomedics 55. Varumärket Eye Q ägs av synsam och Bioflex ägs av Hydrolens. Av samma orsak är Eye-Q 24 samma lins som Biofinity.

Upp

Varför säljs en lins under många olika namn?

Orsaken till att en lins benämns med olika namn, är att flera optikerkedjor väljer att byta namn och förpackning för att sedan sälja den som eget varumärke. Det typiska är att man gör stora ansträngningar för att hindra att kunderna får reda på att linsen är identisk med andra linser. Trots att en lins säljs under olika namn är det identiska linser i förpackningarna. Kontakta gärna vår Kundsupport om det är något du undrar över eller om du behöver hjälp med att hitta just ditt linsmärke.

Upp

Är Acuvue en månads- eller veckolins?

Acuvue, Acuvue 2 och Acuvue Advance kan användas som månadslins såväl som en 2-veckors lins. Det är väldigt individuellt hur Acuvue ska användas, fråga den optiker som tillpassat linsen om du är osäker på hur du ska använda den. Vissa personer får snabbt äggvitebeläggningar på sina linser och behöver byta oftare medan andra kan bära samma lins lite längre.

Upp

Måste jag skicka in ett recept från optikern för att få handla från Favoptic?

Nej, det behöver du inte.

Upp

Jag har mina glasögonvärden, kan jag använda dem?

Nej, styrkorna på dina glasögon representerar inte de styrkor du ska ha i dina linser. Det är därför nödvändigt att du tar reda på vilka styrkor dina linser ska ha. Har du dessutom inte använt linser tidigare, måste du prova ut linser hos en optiker.

Upp

Jag vill byta märke, vilken lins ska jag välja?

Normalt skall du prova ut en ny lins hos din optiker/ögonläkare. Särskilt om det rör sig om hårdare/halvårs-linser är detta viktigt så du får en lins som passar bra på ögat. När det gäller byte mellan olika endagslinser och andra linser av tunnare material är detta inte längre riktigt lika viktigt.

Upp

Jag har inte använt kontaktlinser tidigare, vad ska jag göra?

Du ska kontakta en kontaktlinsoptiker/ögonläkare och göra en utprovning av linser. När det sen blir dags att göra en ombeställning av redan utprovade linser, då kan du med fördel beställa från Favoptic.

Upp

Linsskötsel & Tips

Linserna känns inte bra, vad ska jag göra?

Du ska inte använda linserna om de inte sitter rätt eller om ögonen känns irriterade. Det du ska göra är att kontrollera att linserna du använder stämmer med dina linsuppgifter. Skulle det visa sig att vi har skickat fel linser till dig, kontakta vår Kundsupport så löser vi det. Skulle dina problem bestå bör du genast uppsöka en optiker eller ögonläkare.

Upp

Ska jag använda mina linser om jag är sjuk?

Du ska inte använda dina linser vid förkylning, influensa eller liknande eftersom ögonen lätt blir infekterade. Du ska heller inte använda linser då ögat är rött eller känns irriterat.

Upp

Hur sköter jag mina linser?

Det är väldigt viktigt att du rengör dina linser (ej endagslinser) med en linsvätska varje dag. Använd aldrig saliv, kranvatten eller annan vätska. Glöm inte att du alltid ska ha tvättat och torkat händerna innan du hanterar linsera. Ditt linsetui ska dagligen sköljas med steril koksaltlösning eller med oanvänd linsvätska och sedan lufttorkas. Linsetuiet ska också bytas ut regelbundet, ungefär varje månad. Du ska alltid byta ut linserna i tid och aldrig använda "gamla" linser!

Upp

Ingår moms i priset?

Ja, alla priser hos Favoptic är inklusive moms då Favoptic AB är momsregistrerat i Sverige.

Upp

Hur betalar jag?

Betalningen sker mot faktura. Fakturan följer med i linspaketet du får hemskickat. Därefter har du 25 dagar på dig att betala.

Upp

Hur sker frakten och vad kostar den?

Linserna skickas per post direkt hem till din brevlåda. Endast ett enhetsporto på 39,00 kr per försändelse tillkommer. (I undantagsfall kan Favoptic vid beställningar på högre belopp respektive vissa färgade linser välja att utan extra kostnad skicka linserna mot postförskott).

Upp

Hur fort får jag mina linser?

För närvarande kan vi leverera över 95 % av alla linser direkt från vårt lager. Det innebär att linserna kommer på posten efter 2-3 arbetsdagar. Går de ej ned i din brevlåda skickar posten ut en avi till dig. Då kan det ta ytterligare en dag. Övriga linser brukar gå från vårt lager inom 7-10 dagar. Undantagsvis kan det för speciallinser och särskilt ovanliga styrkor ta något längre tid.

Upp

Har jag någon returrätt och bytesrätt?

Ja. Du har full returrätt inom 14 dagar och bytesrätt inom 30 dagar från det att du mottagit varan. Detta gäller förutsatt att linsförpackningen returneras oöppnad och oskadad. Kontakta vår Kundsupport för mer information.

Upp

Vad gör jag om min syn förändras efter det att jag har beställt linser?

Oöppnade och oskadade linsförpackningar bytes inom 30 dagar efter du mottagit varan. Öppnade förpackningar bytes ej.

Upp

Vad gör jag om linsen är trasig då jag får den?

Om linsen är trasig på grund av fabrikationsfel så ersätter vi den. Returnera den till oss så skickar vi en ny lins. Ring vår Kundsupport för att få adressen.

Upp

Vad gör jag om linsen går sönder vid rengöring eller dylikt?

För linser som går sönder vid din dagliga hantering får vi inga ersättningslinser från fabrikanterna - tyvärr.

Upp